• Ordu’nun ilk yemek kitabını tarih öğretmeni çıkardı

    Ordu’nun ilk yemek kitabını tarih öğretmeni çıkardı

    30 Temmuz 2015
    Emekli Tarih Öğretmeni Aynur Zeren Tan’ın ”Ordu Yemekleri” adlı kitabı yayımlandı.

     
    | Devamı

    Ordu yörelerine ait, unutulmaya yüz tutmuş, yıllardır Orduluların tencerelerinde pişen kaynayan yemekleri kitaplaştıran, Tan’ın kitabına sponsorluğu Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) üstlendi.

    SÖZ UÇAR YAZI KALIR

    Ordu’ya ait yemek değerlerini kitaplaştırarak “Söz uçar yazı kalır” düsturu ile beğeni toplayan ve kitabın basımında da sponsor olan ÜTSO Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Zor, ”Ordu Yemekleri” isimli yemek kitabın tanıtımına vesile olan basın mensubuna teşekkür ederek, ”Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak aldığımız karar ile, aynı zamanda benim meslektaşım olan Aynur Zeren Tan Hocam, Ordu ilimizde var olan yemek kültürümüzü gelecek nesle aktarmak adına  bir kitap hazırlığı yaptı. Bizlerde Ünye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu güzel bilgiyi gelecek nesle aktarmada bir katkımız olsun istedik ve biraz olsun elimizi taşın altına soktuk. Bu bağlamda ”Ordu Yemekleri” isimli yemek kitabının hazırlanmasında ve bu kitabın tanıtımına vesile olacak siz değerli basın mensubu arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

    KİTAPTAKİ YEMEKLER ORDU’YA AİT UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ YEMEKLERDİR

    Kitabın Yazarı Emekli Tarih Öğretmeni Aynur Zeren Tan, ”Ordu bölgesi başta olmak üzere Karadeniz bölgesinin yöresel ürünlerinin kullanılması ile ortaya çıkmış lezzetli tarifleri içinde barındıran bu kitap ve diğer yemek kitapları aslında birer anonim çalışmalardır. İnsanoğlu var olduğu günden bu yana gündelik hayatının en önemli işlevlerinden olan yemek yeme geleneğinin dünyanın farklı bölgelerinde farklı iklimlerden beslenerek oluşan bu zengin, renkli kültürün sadece bir parçasını sizlere aktarabilmek çabamızı hoşgörünüze sığınarak sizlerle paylaşıyorum. Ordu yemekleri kitabındaki tüm tarifleri kendim bir araya getirmiş olsam da birçoğu geçmişe ait birçoğu günümüzün özgün ve bir o kadar da yerel ürünleri ile yapılabilecek tariflerdir ve hepsi anonimdir. Bu kültürün o kadar çok baş aktörü ve aktristi var ki, ”En güzel yemekler anne yemekleridir” sözünden hareketle kitabımı izninizle hep özlediğim anneme ithaf ediyorum. Lezzetli yemek aşçıları, tüm ustalar Orta Karadeniz bölgesi tüm tarih boyunca adeta bağımsız ve tüm otoritelerden uzak Anadolu’nun denize ve deniz aşırı ülkelerinde Anadolu’ya, içlerine ulaşabildiği en kestirme yol üstündeki Ticaret Limanı özelliği nedeni ile çok renkli ve etnik çeşitliliği olan bir kültüre sahip olmuştur. Bu kültür yapısı zenginliği ise yemek kültüründe lezzet şölenine dönüşmüştür. İklimi nedeniyle sebze ve meyve bolluğu, deniz nedeni ile balık ve doğa zenginliği, kuşlar, hayvanlar derken büyükbaş hayvancılık ve her yönden dünya mutfaklarından beslenen bir yemek kültürü oluşmuştur.

    BU KİTAPTA SİZLERİN KARŞISINA 3 YEMEK FELSEFESİ İLE ÇIKIYORUZ

    Birincisi neredeyse tamamen unutulmuş yemekler, ikincisi yöremizin bilinen uygulanan otantik yemekleri ve üçüncüsü ise yöremizde yetişen ürünler ile yapılabilen tariflerdir. Yöremiz tarihi birçok kaynakta M.Ö. 7 binlerin izlerini taşımaktadır. Bu kadar derin bir tarihten beslenen Orta Karadeniz ve Ordu yöresine ait tüm yemekleri bir kitapta toplamak mümkün değil. Biliyoruz ki daha ulaşabilecek birçok tarif ve bilgiler var. İstemeyerek de olsa yanlış isimler ya da bölümlere göre farklılık gösteren bilgiler olabilir. Bu bilgileri de başka bir çalışmada toparlayabilmek umudu ile çalışmalarımızı belli sınırlar içerisinde düzenledik. Bu kitap, doğu ve batının tüm tarihi birikimlerini göç ve ticaret yollarının kesiştiği odak noktasında yer alan yöremiz, kültürel hafızasında oldukça zengin bir yemek geçmişine sahip olan fakat hak ettiği kadar tanınamayan Karadeniz bölgesi ve Ordu Yemeklerini hem ülkemizde, hem de diğer ülkelerde tanıtabilmek amacındayım ve bu amaç ile de okurlarımıza yemek kültürümüz ile ilgili ilginç bilgilerde aktarmaktayım. Yöremizin tarihi etnik yapısından yansıyan tariflerinde yer alması ile ”Sezar’ın hakkı Sezar’a” felsefesini de uygulayarak kültürde realiteyi yaşatmayı hedefledim.

    DESTEK OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM

    Kültürümüze sahip çıkılması noktasında bana destek oldukları için Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor’a ve Yönetim Kuruluna ne kadar teşekkür etsem azdır. Çünkü baktığımız zaman bu kitabın basımında harcanan miktar benim için külfetli olacaktı ve belki de ben bu kitabı bu sebepten dolayı hayata geçiremeyecekti. Fakat Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu bu noktada bana destek olarak kitabımı okurlara sunmama yardımcı oldu. Bu yüzden sizlerin huzurunda kendilerine tekrar çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde teşekkür konuşması yaptı.

    Kitabın tanıtılmasına da katkı saylayan ve sağlayacak olan Ünye ve Fatsa basına ÜTSO Başkanı Durmuş Zor ve kitabın yazarı Aynur Zeren Tan teşekkür etti. 





    Kaynak :
    Bu Haber 1094 defa okunmuştur.
 
Yorum Ekleyin
Başlık: *
Yorum:
Güvenlik Kodu:
 


Haberleri RSS Beslemeleri ile takip edebilirsiniz.